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아스파탐은 발암 물질일 수 있다: 결정의 과학적 근거

AI독립군 2023. 7. 18. 15:02

Aspartame is a possible carcinogen: the science behind the decision

아스파탐은 발암 물질일 수 있다: 결정의 과학적 근거

More research is needed to investigate a potential link between the common sweetener and cancer.

일반적인 감미료와 암 사이의 잠재적 연관성을 조사하려면 더 많은 연구가 필요하다.

 

아스파탐은 수천 가지 식음료 제품의 감미료로 사용됩니다 . Credit: BSIP SA/Alamy

 

The cancer-research arm of the World Health Organization (WHO) has classified the low-calorie sweetener aspartame as ‘possibly carcinogenic’.

세계보건기구(WHO)의 암 연구 부서는 저칼로리 감미료 아스파탐을 '발암 가능성이 있는 물질'로 분류했다.

 

The International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France, said its decision, announced on 14 July, was based on limited evidence for liver cancer in studies on people and rodents.

프랑스 리옹에 있는 국제암연구소(IARC) 7 14일에 발표한 이 결정은 사람과 설치류를 대상으로 한 연구에서 간암에 대한 제한된 증거에 근거한 것이라고 밝혔다.

 

However, the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) said that recommended daily limits for consumption of the sweetener, found in thousands of food and drink products, would not change.

그러나 유엔식량농업기구/세계보건기구 합동 식품첨가물 전문가 위원회(JECFA)는 수천 개의 식품 및 음료 제품에서 발견되는 감미료의 일일 섭취 권장량은 변경되지 않을 것이라고 밝혔다.

 

“There was no convincing evidence from experimental or human data that aspartame has adverse effects after ingestion, within the limits established by previous committee,” said Francesco Branca, director of the WHO’s Department of Nutrition and Food Safety, at a press conference on 12 July in Geneva, Switzerland.

7 12일 스위스 제네바에서 열린 기자회견에서 WHO 영양 및 식품 안전국 국장 프란체스코 브랑카는 "아스파탐이 이전 위원회에서 정한 한도 내에서 섭취 후 부작용이 있다는 실험 또는 인체 데이터에서 설득력 있는 증거가 없었다"고 말했다.

 

The new classification “shouldn’t really be taken as a direct statement that indicates that there is a known cancer hazard from consuming aspartame”, said Mary Schubauer-Berigan, acting head of the IARC Monographs programme, at the press conference. “This is really more of a call to the research community to try to better clarify and understand the carcinogenic hazard that may or may not be posed by aspartame consumption.”

IARC 모노그래프 프로그램 책임자 대행인 메리 슈바우어-베리건은 기자회견에서 새로운 분류를 "아스파탐 섭취로 인한 암 발생 위험이 있다는 직접적인 진술로 받아들여서는 안 된다"고 말했다. "이번 조치는 아스파탐 섭취로 인한 발암 위험을 더 명확하게 규명하고 이해하도록 연구 커뮤니티에 요청하는 것이다."

 

Other substances classed as ‘possibly carcinogenic’ include extracts of aloe vera, traditional Asian pickled vegetables, some vehicle fuels and some chemicals used in dry cleaning, carpentry and printing. The IARC has also classified red meat as ‘probably carcinogenic’ and processed meat as ‘carcinogenic’.

'발암 가능성이 있는' 물질로 분류된 다른 물질로는 알로에 베라 추출물, 아시아 전통 절임 채소, 일부 차량 연료, 드라이클리닝, 목공 및 인쇄에 사용되는 일부 화학물질 등이 있다. 또한 IARC는 붉은 고기를 '발암 가능성이 있는 물질', 가공육을 '발암 물질'로 분류했다.

 

Sweet science / 과학의 달콤함

 

Aspartame is 200 times sweeter than sugar and is used in more than 6,000 products worldwide, including diet drinks, chewing gum, toothpaste and chewable vitamins. The US Food and Drug Administration (FDA) approved it as a sweetener in 1974 and, in 1981, the JECFA established an acceptable daily intake (ADI) of 40 milligrams per kilogram of body weight. For a typical adult, this translates to about 2,800 milligrams per day — equivalent to 9–14 cans of diet soft drinks.

아스파탐은 설탕보다 200배 더 달며 다이어트 음료, , 치약, 씹을 수 있는 비타민 등 전 세계 6,000개 이상의 제품에 사용된다. 미국 식품의약국(FDA) 1974년 감미료로 승인했으며, 1981년 일본 식품의약품안전청(JECFA)은 체중 1kg 40밀리그램의 일일 섭취 허용량(ADI)을 설정했다. 이는 일반적인 성인의 경우 하루에 약 2,800밀리그램을 섭취하는 것으로, 다이어트 청량음료 9~14캔에 해당하는 양이다.

 

 

The artificial sweetener has been the subject of several controversies over the past four decades linking it to increased cancer risk and other health issues. But re-evaluations by the FDA and the European Food Safety Authority (EFSA) have found insufficient evidence to reduce the ADI.

인공 감미료는 지난 40년 동안 암 위험 증가 및 기타 건강 문제와 연관되어 여러 차례 논란의 대상이 되어 왔다. 그러나 미국 식품의약국(FDA)과 유럽 식품안전청(EFSA)의 재평가 결과, ADI를 낮출 수 있는 증거가 충분하지 않다는 사실이 밝혀졌다.

 

In 2019, an advisory group to the IARC recommended a high-priority assessment of a range of substances, including aspartame, on the basis of emerging scientific evidence. The IARC’s evidence for a link between aspartame and liver cancer comes from three studies that examined the consumption of artificially sweetened beverages.

2019년에 IARC 자문 그룹은 새로운 과학적 증거를 바탕으로 아스파탐을 포함한 다양한 물질에 대해 우선순위가 높은 평가를 권고했다. 아스파탐과 간암 사이의 연관성에 대한 IARC의 증거는 인공 감미료 음료의 섭취를 조사한 세 가지 연구에서 나왔다.

 

One of these, published online in 2014, followed 477,206 participants in 10 European countries for more than 11 years and showed that the consumption of sweetened soft drinks, including those containing aspartame, was associated with increased risk of a type of liver cancer called hepatocellular carcinoma(1). A 2022 US-based study showed that consumption of artificially sweetened drinks was associated with liver cancer in people with diabetes(2). The third study, involving 934,777 people in the US from 1982 to 2016, found a higher risk of pancreatic cancer in men and women consuming artificially sweetenedbeverages.

2014년 온라인에 발표된 한 연구에서는 유럽 10개국의 47 7,206명을 11년 이상 추적 관찰한 결과, 아스파탐을 포함한 가당 청량음료의 섭취가 간세포암이라고 하는 간암의 위험 증가와 관련이 있는 것으로 나타났다(1). 2022년에 미국에서 실시된 연구에서는 인공 감미료 음료의 섭취가 당뇨병 환자의 간암 발생과 관련이 있는 것으로 나타났다(2). 1982년부터 2016년까지 미국에서 934,777명을 대상으로 한 세 번째 연구에서는 인공 감미료 음료를 섭취하는 남성과 여성이 췌장암에 걸릴 위험이 더 높다는 사실이 밝혀졌다.

 

These studies used the drinking of artificially sweetened beverages as a proxy for aspartame exposure. Such proxies are quite reliable, but do not always provide a precise measure of intake, says Mathilde Touvier, an epidemiologist at the French National Institute of Health and Medical Research in Paris.

이 연구에서는 인공 감미료 음료의 음용을 아스파탐 노출의 대리 지표로 사용했다. 파리에 있는 프랑스 국립보건의료연구원의 역학자인 마틸드 투비에는 이러한 대리 지표는 상당히 신뢰할 만하지만 항상 정확한 섭취량을 측정할 수 있는 것은 아니라고 말했다.

 

Touvier co-authored another study included in IARC’s assessment, which considered aspartame intake from different food sources including soft drinks, dairy products and tabletop sweeteners. The study found that among 102,865 adults in France, people who consumed higher amounts of aspartame (but less than the recommended ADI) had an increased risk of breast cancer and obesity-related cancers(3).

Touvier IARC의 평가에 포함된 또 다른 연구를 공동 집필했는데, 이 연구는 청량 음료, 유제품, 테이블 위 감미료를 포함한 다양한 음식 소스로부터의 아스파탐 섭취를 고려했다. 이 연구는 프랑스의 102,865명의 성인 중에서 권장되는 ADI보다 적은 양의 아스파탐을 섭취한 사람들이 유방암과 비만 관련 암에 걸릴 위험이 증가했다는 것을 발견했다(3).

 

The study shows “a statistically significant increased risk, robust across many sensitivity analyses”, says Touvier. But “it hasn’t had enough statistical power to investigate liver cancer for the moment”.

이 연구는 "통계적으로 유의미한 위험 증가를 보여주며, 여러 민감도 분석에서 강력하게 나타났다"Touvier는 말한다. 하지만 "현재로서는 간암을 조사하기에 충분한 통계적 힘을 가지고 있지 않다"고 말했다.

 

Not always reliable / 항상 신뢰할 수 있는 것은 아니다

 

The JECFA also evaluated studies associating aspartame with liver, breast and blood cancers but said that the findings were not consistent. The studies had design limitations, couldn’t rule out confounding factors, or relied on self-reporting of daily dietary aspartame intake.

JECFA는 또한 아스파탐과 간암, 유방암, 혈액암과의 연관성에 대한 연구도 평가했지만 그 결과가 일관적이지 않다고 말했다. 이러한 연구에는 설계상의 한계가 있거나, 혼동 요인을 배제할 수 없거나, 일일 식이 아스파탐 섭취량에 대한 자가 보고에 의존한 연구들이 있었다.

 

“Dietary records are not always the most reliable. We aren’t just ingesting aspartame as a single agent. It’s part of a combination of chemicals and other things,” says William Dahut, chief scientific officer of the American Cancer Society, who is based in Bethesda, Maryland.

"식이 기록이 항상 가장 신뢰할 수 있는 것은 아니다. 우리는 아스파탐을 단일 성분으로만 섭취하는 것이 아니다. 아스파탐은 화학 물질과 다른 것들의 조합의 일부이다."라고 메릴랜드주 베데스다에 본부를 둔 미국 암 협회의 최고 과학 책임자인 윌리엄 다훗(William Dahut)은 말했다.

 

 

 

In the body, the sweetener breaks down into three metabolites: phenylalanine, aspartic acid and methanol. “These three molecules are also found from the ingestion of other food or drink products,” says Branca. This makes it impossible to detect aspartame in blood testing. “That’s a limitation of our capacity to understand its effects.”

체내에서 감미료는 페닐알라닌, 아스파르트산, 메탄올의 세 가지 대사산물로 분해된다. 브랑카는 "이 세 가지 분자는 다른 음식이나 음료 제품을 섭취할 때도 발견된다."라고 말했다. 따라서 혈액 검사에서 아스파탐을 검출하는 것은 불가능하다. "이는 아스파탐의 영향을 이해하는 능력의 한계이다."

 

Methanol is potentially carcinogenic because it is metabolised into formic acid, which can damage DNA. “If you have enough methanol, it damages your liver and there's a risk of liver cancer,” says Paul Pharoah, a cancer epidemiologist at Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. But the amount of methanol generated by aspartame breaking down is trivial, he adds.

메탄올은 DNA를 손상시킬 수 있는 포름산으로 대사되기 때문에 잠재적으로 발암성이 있다. 로스앤젤레스 시더스-시나이 메디컬 센터의 암 역학자인 폴 파로아는 "메탄올을 충분히 섭취하면 간이 손상되고 간암에 걸릴 위험이 있다."라고 말한다. 그러나 아스파탐이 분해되면서 생성되는 메탄올의 양은 미미하다고 그는 덧붙였다.

 

More studies are needed to explore aspartame’s impact on metabolic processes, as well as its links to other diseases, the IARC says. “This research will also bring new pieces of evidence to the global picture,” adds Touvier.

아스파탐이 대사 과정에 미치는 영향과 다른 질병과의 연관성을 조사하기 위해서는 더 많은 연구가 필요하다고 IARC는 말한다. "이 연구는 또한 전 세계적으로 새로운 증거를 가져올 것이다."라고 Touvier는 덧붙였다.

 

References

1.     Stepien, M. et al. Eur. J. Nutr. 55, 7–20 (2016).

2.     Jones, G. S. et al. Cancer Epidemiol. 79, 102201 (2022).

3.     Debras, C. et al. PloS Med. 19, e1003950 (2022).

 

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